top of page

Patjaleijan ABC ja Z


Meiltä kysytään usein apuja patjaleijan huoltamiseen ja toisinaan käytetyn patjaleijan ostaja ei edes tiedä, kuinka leijan kuuluisi käyttäytyä. Alla kerromme kuinka saat leijasi lentämään kuin uusi, tai ainakin lähelle sitä.


Tämän kirjoituksen tarkoitus on auttaa trimmaamaan Flysurferin patjaleija. LMT (long mixer test) käyttäen. Löytyy ainakin seuraavista malleista: Flysurfer Soul, Soul V2, Sonic3 ja Sonic4

Mikäli leijasi ei löydy yllä mainitusta listasta, kannattaa silti lukea, sillä lopussa hieman asiaa muistakin patjaleijoista.


Patjaleijat ovat upeita harrastusvälineitä silloin, kun ne ovat säädöissään. Yleensä hyviä kryssimään, lentävät kevyessä kelissä ja ovat usein myös varsinaisia hyppylinkoja, mallista riippuen.

Varjopuolena patjaleijat joissa harukset ovat kutistuneet, saattavat olla herkkiä mm. sakkaamiselle, wingtippien lussahtamiselle ja monelle muulle lieveilmiölle jotka tekevät leijasta vaikeakäyttöisen ja vaikuttavat olennaisesti suorituskykyyn.Flysurferin patjaleijoista löytyy kisaleijat pois lukien, A,B,C ja Z linjan narut.

A = Lähimpänä leijan etureunaa oleva narurivistö. A on aina vakio, eikä se muutu.

B = Löytyy heti A rivistön alapuolelta

C = B:n alapuolella

Z = Jarrulinja joka löytyy leijan alareunasta. Z linjaa kiristäessä, (puomin liikerata) vaikutetaan leijan profiiliin. Z kiristäminen säätää myös C ja B rivejä mikserin avulla pitäen leijan muodon ja hyökkäyskulman, AOA (angle of attack) optimaalisena.

Nämä linjastot haarautuvat pienempiin osa-alueisiin ja siitä mikseriin, josta edelleen puomille.Patjaleijojen harukset pääsääntöisesti kutistuvat ajansaatossa ja suurin kutistuminen tapahtuu mikserissä (C- ja B hihnapyörän narut) sekä Z-linja. Myös pulleyt kuluvat ja rupeavat heilumaan, tämä nopeuttaa narun kulumista. Nämä vaihtonarut tulevat leijan mukana ja niitä on hyvä vaihtaa aika-ajoin.


Narujen kutistuminen voi olla epätasaista ja joskus narut ovat voineet kutistua niin paljon, ettei mikseriä säätämällä saada toivottua lopputulosta. Tällöin uudet harukset tekevät muutoin hyväkuntoisesta leijasta taas kuin uuden.


Flysurfer on kehittänyt hyvän & helpon tavan ottaa mikserin säätöön mukaan tuon haruksien kulumisen, LMT (long mixer test) jonka avulla voidaan kompensoida haruksien kutistumista.

Flysurfer Soul, Soul V2, Sonic3, Sonic4


NYT TARKKANA

HOX: Ensimmäisenä varmista että kaikki puomisi narut ovat tasamittaiset, kuten niiden kuuluu ollakin. Yleensä takanarut kutistuvat ajansaatossa.


Alta löydät kuvia havainnollistamaan työvaiheita.

Kuvat voi avata suuremmiksi.


  1. Levitä leija (tai puolet siitä), irrota tai löysää puomin narut, selvitä mikseri ja harukset suoriksi wingtipistä sivullepäin ja kytke leijan narut trimmintsekkaus työkaluun (tai 2 ruuvimeisseliin hieman toisistaan erillään.)

  2. Ota A ja Z linjan narut läheltä leijan keskikohtaa (mustat merkinnät naruissa) käteesi.

  3. Pidä huoli, että A ja Z ovat samassa tasossa (solmut, EI merkinnät) ja lukitse trimmaustyökalu 5kg vedolla.

  4. Voit laskea A tai Z narun maahan (sama kumman, sillä olet asettanut solmut samalle tasolle. Varmistu ettei tuo asetus katoa säätämisen aikana.

  5. Kuvitellaan että laskit maahan Z narun. Nyt vertaa vuoron perään C ja B naruja (ne joissa on merkinnät) A-linjaan. Vedä 5kg voimalla (tärkeää) pitäen painetta myös A narussa. Mikäli solmut naruissa eivät satu samaan kohtaan, niin mene mikserille ja säädä pulleyn vieressä olevaa lenkkiä joko pidemmäksi tai lyhyemmäksi. Säädä C:tä aina ennen B:tä, sillä B liikkuu puolet matkasta jonka säädät C linjaa.

  6. Mikserin säädössä pienentämällä lenkkiä 2cm, pitenee naru 1cm, eli 2:1. Säädön jälkeen on erittäin tärkeää kiristää se pulleyn naru, jota juuri säädit, noin 30kg voimalla etteivät säädöt muutu seuraavalla lennätyskerralla.

  7. Lopuksi katso kaikki solmut A,B,C ja Z linjasta samaan tasoon. (5kg voimalla) Toista sama toiselle puolelle.

  8. Käy lennättämässä, sillä se on paras tapa varmistua leijan toiminnasta.


Mikäli vaihdat osia, kuten keltaiset varaosanarut, niin tee säädöt aina uudestaan.

Mikäli harukset ovat todella kuluneet, tai leija ei muuten vastaa odotuksiasi, voit ylikompensoida trimmausta. Esimerkiksi mikäli leijasta tuli liian epävakaa, niin lyhennä C ja B linjaa. B:tä kuitenkin aina vähemmän kuin C.


Mikäli omistat patjaleijan jossa pitkää mikseritestiä ei ole (sonic2, sonic fr, muut brändit jne), niin lyhyt mikseritesti tuskin saa vanhaa leijaa lentämään kuin unelma, vaan joudut ylikompensoimaan lyhyttä mikserin trimmausta haluamaasi suuntaan. Vanhoissa leijoissa voikin olla järkevää mitata muutama harus vaikka Z-linjasta ja tarvittaessa miettiä uusisiko bridlet kokonaan, vai hommaisiko suoraan uuden leijan.


Mikäli olet epävarma, niin kilauta tai laita sähköpostia, jeesataan mielellämme.

Niin ja kauttamme hommattuihin patjaleijoihin sisältyy leijan trimmaus aina vuoden päähän ostopäivästä. Kantsii hyödyntää 🙂


Vanhat leijat joihin ei ole pitkää mikseritestiä tehtävissä, paranevat vaihtamalla varaosanarut & pulleyt ja tämän jälkeen trimmaus, testilennätys ja lisää trimmausta lennätyksen jälkeen. Joskus voi olla ettei leijasta saa hyvää vaihtamatta haruksia.


Julkaisemme myöhemmin videon aiheesta, prosessin helpottamiseksi.0 kommenttia

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page