top of page

MIKSI LAJI ALOITETAAN KURSSILLA EIKÄ ITSE?

Miksi en opettelisi leijasurffausta itse käyttäen nettiä ja youtubea apuna, olenhan oppinut monta muutakin asiaa itse?

Laji on opeteltavissa itsekkin mutta lähtökohtaisesti laji aloitetaan kurssin kautta, et varmaan lähde laskuvarjohyppäämäänkään ilman koulutusta?

Mikäli sinulla on kokemusta lautailusta tai suksiajosta, tämä auttaa mutta on vain pieni osa lajia.
Lajin harrastaminen perustuu pitkälti leijan hallintaan, kelin huomioimiseen ja kuinka välttää & selvitä ongelmatilanteista joita tulee aivan varmasti.

Vastuullisuus.

Itsensä telominen ei ole suotavaa mutta toki sallittua. On kuitenkin hyvä huomioida, että rannoilla ja järvillä on muitakin ihmisiä ja kokemattomana ongelmatilanteen syntyessä saatat aiheuttaa riskin alatuulessa olijalle. Lapsi, eläin, hiihtäjä tai kuka siellä alatuulessa sattuukaan olemaan ja tämä ei ole ok, edes vahingossa.

Pelkkä leijan rigaaminen (kasaus) ja narujen laitto vaatii sen, että leijaa käsitellään oikein suhteessa tuulensuuntaan ja aina varmistutaan siitä, että narut tulevat leijaan oikein, eikä niissä ole havaittavissa rispaantumista, viiltoa tms narua heikentävää tekijää.

Leijan nosto/lasku joissa tapahtuu suurin osa onnettomuuksista.
-Ei ole kivaa päätyä leija tehoalueelle vetämässä sinua. Mikäli nostat leijan tehoalueelta kovemmassa kelissä, voit nousta ilmaan ja todennäköisesti satutat itsesi. Leijan nosto tuuli-ikkunan reunasta on turvallinen tapa ja tämänkin asian opit kurssilla.

Deathloop, kuinka toimia ja kuinka välttää tätä alunperinkään.
-Tästä löytyy videoita youtubesta ja deathloop on aina tilanne johon täytyy reagoida välittömästi, sillä tästä pelastautuminen ei ole aina yksiselitteistä.

Self-rescue, eli kuinka oikeaoppisesti pelastat itsesi vedestä. 
- Aloittelijoilla on monesti ongelmana leijan putoaminen veteen ja sen saaminen takaisin ylös(myös meillä kokeneemmilla ajoittain). Jossainkohtaa on järkevintä pakata leija vedessä ja uida leijan kanssa rantaan. Mikäli tätä ei ole harjoitellut, niin se voi tuntua lähes mahdottomalta ja aiheuttaa riskin sotkeutua naruihin joita on noin 88metriä.

Bodydrag esimerkiksi pudonneen laudan hakemiseen tai itsensä saamiseksi takaisin rantaan.
-Välttämätön taito harrastamiselle koska lauta tulee tippumaan jaloista ja pääsääntöisesti se jää ylätuulen puolelle. Leijan kanssa ei ole mahdollista uida ylätuuleen kuin korkeintaan hyvin lyhyt matka.

Lajissa on paljon pieniä asioita & tekniikoita jotka vaikuttavat onnistumiseen ja esimerkiksi sinun tulee osata käyttää hätälaukaisua ja muita turvamekanismeja oikein ja miettimättä.

Leijoja/muuta välineistöä hajoaa harrastaessa ja se kuuluu asiaan. Ilman kurssia hajoamisen todennäköisyys on erittäin suuri ja allekirjoittanut korjautti juuri oman leijan 280€ joten siinäkin suhteessa kurssimaksulla monesti säästät rahaa ja terveyttä pitkässä juoksussa.

Tarkoituksena ei ole pelotella ketään lajista, sillä normikruisailu lajissa on hyvinkin turvallista. Kurssilla opit kuinka lajia harrastetaan turvallisesti ja kuinka edellämainittuja ongelmatilanteita vältetään & kuinka niistä selvitään. 


Kurssin käyneillä oppimisprosessi on myös huomattavasti nopeampi kuin heillä, jotka eivät ole kurssia käyneet. 

Yllämainitut asiat oppii kyllä jokainen ja ne tulevat suhteellisen nopeasti kouluttajan avustuksella. Kurssit sopivat kaikille peruskuntoisille ihmisille.

Mikäli sinulla heräsi kysymyksiä, niin soita tai laita viestiä. Autamme mielellämme.

bottom of page